آشنایی با قطعات ماشین سنگین + بررسی 12 مورد: آشنایی با قطعات ماشین سنگین و سیستم های مختلفی که در این وسایل به کار رفته است، برای آن دسته از دارندگان این وسایل نقلیه بسیار حائز اهمیت است. چرا که باید بدانند که دقیقا یک خودروی سنگین دارای چه قطعات و تجهیزاتی است، زمان تعویض هر قطعه چه زمانی است، در صورت خرابی یک قطعه باید چه کاری انجام دهند و مواردی از این دست.
در این نوشته سعی کردیم مهمترین قطعات ماشین سنگین را بررسی کنیم تا شما بتوانید اطلاعات خود را در این زمینه تکمیل نمایید.
نکته : اگر نیاز به قطعات خودروهای سنگین دارید روی لینک روبرو کلیک کنید >>> لوازم و قطعات یدکی ماشین سنگین
مهمترین قطعات و لوازم ماشین سنگین چه مواردی هستند ؟
اگر بسیاری از منابع و سایت ها را مطالعه کرده باشید خواهید دید که قطعات زیر را به عنوان مهمترین قطعات ماشین سنگین عنوان کرده اند :
- تاخوگراف
- توربو شارژر
- اینترکولر
- کروز کنترل
- ترمز EBS
- کنترل کشش یا TCS
- سیستم GPS
- گیربکس
اما علاوه بر موارد بالا، یک خودروی سنگین دارای قطعات دیگری نیز هست که شامل :
- لوازم ترمز
- لوازم کالیپر ترمز
- لاستیک بوستر
- جغجغه ترمز
- بوستر ترمز
- پمپ ترمز و کلاچ
- پمپ باد
- فیلتر سوپاپ خشک کن
- سوپاپ های بادی
- بوق و آفتامات
- کمک فنر
- کیسه باد
- قطعات پنوماتیک
- لنت
- محور چرخ
- تفنگ بادپاش
- تانک لجن گیر
- و بسیاری قطعات دیگر
لیست مهمترین قطعات خودروهای سنگین نسبتا دراز و طویل تر است و نمیتوان همه موارد در این لیست گنجاند. در ادامه سعی می کنیم برخی از موارد را به صورت کوتاه معرفی کنیم.
تاخوگراف
از جمله مهمترین قطعات یک خودروی سنگین قطعا تاخوگراف است. وظیفه این قطعه ثبت اطلاعات حرکتی وسیله نقلیه نظیر سرعت، مسافت طی شده و … و همچنین تنظیم میزان استراحت راننده می باشد.
توربو شارژر
تقریبام میتوان گفت که اکثرا خودروهای سنگین دارای توربو شارژر هستند و قطعه ای مهم در خودروهای سنگین است. وظیفه توربوشارژر فشرده سازی هوای ورودی به موتور جهت افزایش فشار و چگالی جهت تامین اکسیژن بیشتر برای استفاده در فرآیند سوختن گازوئیل و … می باشد.
اینترکولر
این قطعه سومین قطعه مهم برای برخی از خودروهای سنگین دانست ( تقریبا تمامی خودروهای سنگین که در سالهای اخیر تولید شده اند دارای اینترکولر هستند ) در واقع این قطعه یک مبدل حرارتی است و هوای ورودی را خنک می کند و بازده موتور را افزایش می دهد. اینترکولر و توروبوشارژ مکمل یکدیگر هستند.
توربوشارژ هوا را فشرده می کند و به دلیل این فشرده سازی دما هوا زیاد می شود. اینترکولر این دما را کاهش می دهد.
کروز کنترل
وظیفه ثابت نگه داشتن سرعت خودرو و توانایی کنترل آن به وسیله کروز کنترل صورت می گیرد. این قطعه نیز در بسیاری از کامیونها، کشنده ها، کامیونت ها و … مورد استفاده قرار گرفته است و در هنگام رانندگی بسیار به راننده کمک می کند.
لوازم مربوط به ترمز ماشین های سنگین
از آنجایی که ترمزها در ماشین های سنگین نقش بسیار بسیار حیاتی و مهمی دارند بد نیست قطعات مختلف این سیستم را بشناسید. این قطعات شامل :
- لوازم کالیپر ترمز شامل مواردی مثل مجموعه کامل کالیپر ترمز، بوش مندل، کف بوش دار، گردگیر گوشتکوبی، لوازم کشویی و …
- لاستیک بوستر ترمز در مدلهای مختلف نظیر لاستیک بوستر ( دبه ترمز )20-24-30-36 و …
- جغجغه ترمز در مدلهای متنوع نظیر جغحغه ترمز تریلی، 3 سوراخ، جلو، عقب راست و …
- بوستر ترمز در مدلهای نظیر 16*24 دیسکی، تک، 24*24 دیسکی، 30*30 و …
- پمپ ترمز
لوازم پمپ باد ماشین های سنگین
بسیاری از خودروهای سنگین مجهز به ترمز بادی هستند و پمپ های باد وظیفه تامین هوای مورد نیاز این وسایل را بر عهده دارند. برخی از مهمترین قطعات این سیستم شامل :
- سوپاپ های بادی : سوپاپ تقسیم باد، سوپاپ چهارگوش، سوپاپ خفه کن و …
- کیسه باد : تریلی، کابین، شاسی، صندلی، پیستون کیسه باد و …
- تفنگ باد پاش
فیلتر سوپاپ خشک کن
در سوپاپ های ساعتی فیلتر تعبیه شده به نام فیلتر خشک کن ( فیلتر سوپاپ خشک کن ) که وظیفه دارد قطرات روغن موجود در هوای فشرده و بخار آب را جداسازی کند. این قطعه نیز دارای مدلهای مختلفی است نظیر :
- فیلتر خشک کن توری فلزی، فیلتر خشک کن توری لاکی و …
کمک فنر
از دیگر مهمترین قطعات ماشین سنگین میتوان به سیستم تعلیق و به خصوص کمک فنرها اشاره کرد. با توجه به اینکه ماشین های سنگین در جاده های گوناگونی در حرکت هستند، سلامت کمک فنرها بسیار حائز اهمیت است. این کمک ها معمولا در قسمت های مختلف ماشین سنگین از جمله : صندلی، جلو و عقب کابین، شاسی ها و … مورد استفاده قرار گرفته اند.
سیستم کنترل کشش یا TCS
در هنگام برف و باران و جاده های لغزنده وجود این سیستم و درست کار کردن قطعات این سیستم یک نیاز ضروری در خودروهای سنگین می باشد چرا که با ایجاد حالتی نسبتا پایدار باعث می شود که وسیله لغزش نکند و باعث بروز اتفاقات ناگوار نشود.
سیستم ترمز ESP و EBS
این دو ترمز بعد از ABS از جمله مهمترین سیستم های ترمز است که یک ماشین سنگین باید مجهز به آن باشد. ترمز EBS یک ترمز الکترونیک ضد قفل است و در هنگام فعال شدن آهن ترمز های چرخ ها و ترمز های کمکی همگی باهم عمل می کنند. ترمز ESP در شیب های تند و جاده های حطرناک از واژگونی کامیون جلوگیری می کند.
قطعات گیربکس ماشین سنگین
معمولا اکثر گیربکس خودروهای سنگین در ایران به 2 صورت دستی و اتوماتیک است و این گیربکس ها نیز ممکن است دچار خرابی های شوند. به دلیل وجود قطعات زیاد در گیربکس خودروهای سنگین از ارائه جزئیات بیشتر در مورد آنها خودداری می کنیم.
همچنین ببینید : گیربکس و توربین خودروهای راهسازی
سخن پایانی
در این نوشته با برخی از مهمترین قطعات ماشین سنگین و سیستم های مختلفی که در این دسته از وسایل نقلیه به کار رفته است آشنا شدیم. اگر هر یک از این قطعات و یا سیستم ها دچار مشکل شدند حتما به تعمیرگاه ماشین سنگین مراجعه کنید و یا از این متخصصین کمک بگیرید.